Onderhoud en inspectie noodverlichting
DK Inspecties zorgt voor een periodieke controle van de noodverlichting. Hieronder valt onder andere het controleren van de accu’s en het onderhoud van de printplaten en armaturen. Uitgangspunt bij de periodieke check is dat de noodverlichting onder gelijkblijvende omstandigheden de vereiste prestatie kan leveren voor de duur van ten minste één jaar of tot aan de volgende periodieke controle.
Naast de werking van de noodverlichting controleren wij de vluchtroute. Zo heeft u er geen omkijken naar en voorkomt u aansprakelijkheid bij calamiteiten.
Experts
Team van betrokken, betrouwbare en vakbekwame specialisten.
Volledig ontzorgd
Ontzorging van a tot z met ons beheer en onderhoud service.
Gecertificeerd partner
Gecertificeerd voor verrichten van allround elektrotechnische werkzaamheden.
Betrouwbaar & snel
24 uur per dag en 7 dagen per week snel ter plaatse bij storingen
Onderhoud noodverlichting wettelijk verplicht
Noodverlichting is niet voor niets aangelegd. Maar het is gemakkelijk om te vergeten dat ook noodverlichting onderhoud nodig heeft. Dit is zelfs wettelijk vastgelegd. In het bouwbesluit 2012 en de Arbowet staat dat er in ieder gebouw noodverlichting aanwezig moet zijn. Deze noodverlichtingsinstallatie moet u ieder jaar laten controleren en onderhouden. Een goed onderhouden noodverlichting verkleint de kans op storingen. Daarnaast neemt de levensduur van de armaturen en de effectiviteit van de noodverlichting toe bij goed onderhoud.
Stappenplan voor onderhoud noodverlichting
Het jaarlijks onderhoud aan noodverlichting gaat volgens een vast stappenplan.
1. Visuele inspectie van de noodverlichting
Tijdens de visuele inspectie kijken onze vakmannen of het armatuur op de juiste manier geplaatst is en aangesloten is volgens de NEN 1010. Ze kijken of het armatuur op de juiste hoogte en plaats hangt en of de pijl naar de dichtstbijzijnde nooduitgang wijst. Daarnaast controleren ze of er geen obstakels zijn die de noodverlichting belemmeren.
Klopt dit allemaal? Dan checken ze daarna of er een foutmelding of storing is en controleren ze het armatuur en de accu op lekkage. Hierbij lopen ze na of er vochtschade, warmteontwikkeling, lekkages of verwarmingselementen zijn die de buitenkant van de armatuur aan kunnen tasten.
Als laatste kijken ze of de mechanische staat van het armatuur goed werkt. De armatuur moet u zonder al te veel moeite kunnen openen en sluiten.
2. Functionele test van de noodverlichting
De tweede stap bij onderhoud noodverlichting is de functionele test. Tijdens de test controleren we de responstijd van de noodverlichting. Dit doen we door de netspanning te verwijderen. De lichtopbrengst van de noodverlichtingsarmatuur moet binnen 5 seconden op minimaal 50% en na 60 seconden op volledige sterkte zijn. Daarna moet de armatuur minimaal één uur blijven branden. Bij armaturen met een automatische functietest is deze stap niet nodig. Na afloop van de duurtest kijken we of het armatuur weer op de juiste manier is aangesloten.
3. Controle van de geadviseerde vervangingstermijnen
De elektronica, accu, lichtbron en het armatuur hebben een voorgeschreven termijn. Daarom controleren we tijdens de inspectie of deze verlopen zijn of binnenkort verlopen. Is dit het geval? Dan vervangen we de onderdelen.
4. Afronden onderhoud
Na de controle van de noodverlichting maken we de armatuur, de contacten van de accu en de lichtbron schoon. Daarna plaatsen onze medewerkers een sticker of controlelabel. Vervolgens maken we na het onderhoud een inspectierapport.
Noodverlichting inspectie
Het ontwerp en aanleg van een goede noodverlichtingsinstallatie is belangrijk maar even belangrijk is de betrouwbaarheid. Een periodieke inspectie, gedaan door een deskundige, is daarvoor noodzakelijk. Voordat het aanleggen van de noodverlichting bepalen we aan welke normen deze moet voldoen.
Na oplevering van de installatie vindt er een inspectie plaats om vast te stellen of het systeem aan de vereiste normen voldoet. Minimaal één keer per jaar adviseren we om de noodverlichting te controleren. Bij een bouwkundige wijziging, een wijziging van de noodverlichtingsinstallatie of bij een nieuwe opdracht is een inspectie ook noodzakelijk.
Onze werkwijze
Bij De Kever Installaties zijn de lijntjes kort. Het voordeel van onze werkwijze is dat u altijd te maken heeft met vaste contactpersonen. Afhankelijk van uw wensen ontzorgen wij u volledig door het projectmanagement op ons te nemen.
Afspraak op locatie met expert
Wensen in kaart brengen
Gedegen plan van aanpak en vrijblijvend voorstel
Installeren van elektrotechnische installaties
Beheren en onderhouden
Projecten
Bekijk hoe we gevelverlichting toepassen bij uiteenlopende klanten. Benieuwd naar de mogelijkheden?
Veelgestelde vragen
Is het onderhoud van noodverlichting wettelijk verplicht?
Wat controleren bij het jaarlijks onderhoud van noodverlichting?
Allroundspeler in elektrotechniek
Bent u druk aan het bouwen aan een nieuw project voor een nieuw tankstation, onderwijsinstelling of binnen de utiliteitsbouw? Als allround elektrotechnisch bedrijf ontzorgen wij u door het projectmanagement op ons te nemen. Wij brengen uw wensen in kaart, geven deskundig advies, maken een gedegen plan van aanpak en voeren dat netjes uit.
Onze dienstverlening
Elektrotechnische installaties
Wij ontwerpen, realiseren en onderhouden elektrotechnische installaties.
Meer infoEnergieopslagsystemen
Wij zijn dé partner voor energieopslagsystemen, voor een zorgeloos gebruik van hernieuwbare energie.
Meer infoGevelverlichting voor bedrijven
Zet uw bedrijf letterlijk in de spotlight met gevelverlichting voor bedrijfspanden.
Meer info