mail ons

Onderhoud en inspectie noodverlichting

Noodverlichting is niet voor niets aangelegd. Maar het is gemakkelijk om te vergeten dat ook noodverlichting onderhoud nodig heeft. Dit is zelfs wettelijk vastgelegd. In het bouwbesluit 2012 en de arbo-wet staat dat er in ieder gebouw noodverlichting aanwezig moet zijn. Deze noodverlichtingsinstallatie dient elk jaar gecontroleerd en onderhouden te worden. Een goed onderhouden noodverlichting verkleint de kans op storingen. Daarnaast wordt de levensduur van de armaturen en de effectiviteit van de noodverlichting bevorderd bij goed onderhoud.

DK Inspecties zorgt voor een periodieke controle van de noodverlichting. Hieronder valt onder andere het controleren van de accu’s en het onderhoud van de printplaten en armaturen. Uitgangspunt bij de periodieke check is dat de noodverlichting onder gelijkblijvende omstandigheden de vereiste prestatie kan leveren voor de duur van ten minste één jaar of tot aan de volgende periodieke controle. Naast de werking van de noodverlichting controleren wij de vluchtroute. Zo heeft u er geen omkijken naar en voorkomt u aansprakelijkheid bij calamiteiten.

Stappenplan voor onderhoud aan noodverlichting

Het jaarlijks onderhoud aan noodverlichting gaat volgens een vast stappenplan. 

  1. Visuele inspectie van de noodverlichting

Tijdens de visuele inspectie wordt gekeken of het armatuur op de juiste manier geplaatst is en aangesloten is volgens de NEN 1010. Er wordt gekeken of het armatuur op de juiste hoogte en plaats hangt en of de pijl naar de dichtstbijzijnde nooduitgang wijst. Ook wordt er gecontroleerd of er geen obstakels zijn die de noodverlichting belemmeren.

Daarna wordt er gekeken of er een foutmelding of storing is en worden het armatuur en de accu gecontroleerd op lekkage. Er wordt ook gecontroleerd of er vochtschade, warmte ontwikkeling, lekkages of verwarmingselementen zijn die de buitenkant van het armatuur aan kunnen tasten.

Als laatste wordt gekeken of de mechanische staat van het armatuur goed werkt. Het armatuur moet zonder al te veel moeite open en gesloten kunnen worden. 

  1. Functionele test van de noodverlichting

De tweede stap is de functionele test. Tijdens de test wordt de responstijd van de noodverlichting gecontroleerd. Dit wordt gedaan door de netspanning te verwijderen. De lichtopbrengst van het noodverlichtingsarmatuur moet binnen 5 seconden op minimaal 50% en na 60 seconden op volledige sterkte zijn. Daarna moet het armatuur minimaal één uur blijven branden. Bij armaturen met een automatische functietest is deze stap niet nodig. Na afloop van de duurtest moet gecontroleerd worden of het armatuur weer op de juiste manier aangesloten is.

  1. Controle van de geadviseerde vervangingstermijnen

De elektronica, accu, lichtbron en het armatuur hebben een voorgeschreven termijn, er wordt gecontroleerd of deze verlopen zijn of binnenkort verlopen. Is dit het geval, dan worden de onderdelen vervangen.

noodverlichting

  1. Afronden onderhoud

Na de noodverlichting gecontroleerd en/of vervangen is moet het armatuur, de contacten van de accu en de lichtbron schoongemaakt worden. Daarna wordt er een sticker of controlelabel geplaatst. Na het onderhoud wordt er een inspectierapport gemaakt.

Noodverlichting inspectie

Het ontwerp en aanleg van een goede noodverlichtingsinstallatie is belangrijk maar even belangrijk is de betrouwbaarheid. Een periodieke inspectie, gedaan door een deskundige, is daarvoor noodzakelijk. Voordat de noodverlichting aangelegd wordt moet bepaald worden aan welke normen deze moet voldoen. Na oplevering van de installatie vindt er een inspectie plaats om vast te stellen of het systeem aan de vereiste normen voldoet. Minimaal één keer per jaar moet de noodverlichting gecontroleerd worden. Bij een bouwkundige wijziging, een wijziging van de noodverlichtingsinstallatie of bij een nieuwe opdracht is een inspectie ook noodzakelijk.

Benieuwd wat De Kever Installaties voor u kan betekenen?

Werken bij De Kever Installaties

Monteur koudetechniek (STEK)

Elektromonteur

Locatie

Social

  • De Kever Installaties
  • Ekkersrijt 1209
  • 5692 AG Son en Breugel

© Copyright DK Elektra - website: Van Dongen Design - Inloggen