mail ons

Warmtepomp voor bedrijven

De kosten voor gas en elektriciteit stijgen de pan uit. Alleen de hoognodige lampen aanzetten en maar een extra laag kleding aan naar kantoor. Dat moet anders, dat kan anders. Een aangenaam binnenklimaat is niet alleen belangrijk voor de productiviteit, het draagt bij aan een fijne werkomgeving. DK Climate verwarmt uw bedrijfspand zonder aardgas met een warmtepomp speciaal voor bedrijfspanden.

Een warmtepomp installatie voor bedrijfsruimten

Een warmtepomp haalt zijn warmte uit de lucht, bodem of uit grondwater. Dit is een elektrische vorm van verwarmen, waardoor de impact op het klimaat afneemt. De hoeveelheid stroom dat een warmtepomp in een bedrijfsruimte gebruikt is altijd nog veel minder dan wanneer je elektrisch verwarmt zonder een warmtepomp. De populariteit van deze klimaattechniek neemt toe, doordat het een goed alternatief is voor een cv-ketel die werkt op gas.

Zie een warmtepomp installatie als een omgekeerde koelkast. Een koelkast voert warmte af. Deze techniek haalt juist warmte van buiten naar binnen. Het is de stap naar aardgasvrij verwarmen. De warmtepomp is verkrijgbaar in drie varianten: 

 1. Volledig elektrische warmtepomp
  Hierbij verwarm je ruimten en water zonder gebruik te maken van aardgas.
 2. Hybride warmtepomp
  Deze werkt samen met de cv-ketel. Op echt koude dagen springt de cv-ketel bij voor een aangename temperatuur en zorgt deze voor warm water. De hybride waterpomp is de tussenstap bij een overgang naar aardgasvrije bedrijfsruimten.
 3. Ventilatiewarmtepomp
  Dit is een kleine warmtepomp die de warmte uit de ventilatielucht haalt om bedrijfsruimten te verwarmen.

Warmtepomp voor bedrijven terugverdientijd

Een bedrijf aardgasvrij verwarmen met een warmtepomp is een hele investering. Deze investering wilt u zo snel mogelijk weer terugverdienen. Maar hoe lang duurt het voor u uw geld er weer uithaalt? De geschatte terugverdientijd op een warmtepomp voor bedrijven ligt tussen de 7 en 15 jaar, met een rendement tussen de 300% en 400%. Dit is afhankelijk van de grootte van uw bedrijfsruimten, de isolatie, maar ook van de huidige gasprijs.

Een ding is zeker, uw gasverbruik neemt af. Met de toenemende prijzen op gas is de investering het overwegen waard. Nog belangrijker dan dat het u geld bespaard, verkleint u de ecologische voetafdruk van uw bedrijf.

Voldoe aan de gestelde voorwaarden

Voor een warmtepomp binnen uw bedrijf heeft u geen vergunning nodig. Alleen wanneer uw bedrijf gevestigd is in een monumentaal pand, een beschermd stadsgezicht of de warmtepomp zeer goed zichtbaar is voor de omgeving.

Loop daarnaast de checklist af om te kijken of uw bedrijfspand geschikt is voor een warmtepomp:

 • Hoe goed is het bedrijfspand geïsoleerd?
 • Sommige warmtepompen kunt u combineren met huidige radiatoren. Loop na of de huidige radiatoren hiervoor geschikt zijn.
 • Raadpleeg of een zwaardere elektriciteitsaansluiting nodig is.
 • Zijn voldoende groepen in de meterkast aanwezig of is een extra groep nodig?
 • Wat zijn de afmetingen van de binnen- en buitenunit van de warmtepomp?
 • Welke plek is het meest geschikt om de warmtepomp units te hangen?
 • Hoeveel geluid maakt de warmtepomp? Bespreek dit mogelijk met het bedrijf/buren.

Huurt u uw bedrijfsruimte van een verhuurder? Dan is in de meeste situaties de verhuurder verantwoordelijk voor groot onderhoud. Hier valt ook een nieuwe cv-ketel onder. Laat u informeren over de plannen van de verhuurder voor het overstappen naar aardgasvrij verwarmen.

Subsidie warmtepomp voor bedrijven

Het Rijk stelt een ISDE-subsidie voor de aanschaf van een warmtepomp voor uw bedrijf. Voor de aanschaf van een warmtepomp vanaf € 500 ontvangt u mogelijk een subsidie. Of u in aanmerking komt, is afhankelijk van de warmtepomp die u voor uw bedrijf kiest.

Voorwaarden om in aanmerking te komen voor een subsidie:

 • U schaft een nieuwe (geen tweedehands) warmtepomp voor uw bedrijf aan.
 • De warmtepomp laat u in uw bedrijfspand installeren met een omgevingsvergunning aangevraagd voor 30 juni 2018.
 • De subsidie is aangevraagd voor u een koopovereenkomst sluit met de leverancier.
 • U ziet erop toe dat een bouwinstallatiebedrijf de warmtepomp binnen uw bedrijf installeert.
 • Binnen 12 maanden (na het ontvangen van de beslissing over de subsidieaanvraag) maakt u gebruik van de warmtepomp.
 • Heeft u al eerder subsidie ontvangen voor het plaatsen van een warmtepomp binnen uw bedrijf? Dan krijgt u deze niet nog een keer.

Krijgt u fiscaal voordeel binnen de Energie-investeringsaftrek (EIA)? Dan komt u niet in aanmerking voor een subsidie.

Hybride warmtepompen vanaf 2026 dé nieuwe standaard

Mei 2022 kondigde het kabinet aan dat vanaf 2026 hybride warmtepompen de standaard worden voor het verwarmen van ruimten. Dit daagt niet alleen de particuliere, maar ook de zakelijke markt uit om over te stappen naar een duurzame manier van verwarmen. Naast de hybride warmtepomp is ook een elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet duurzame initiatieven die het kabinet toejuicht.

Zo zetten we samen de stap om aardgas te besparen, en voor het beschermen van het klimaat voor de volgende generaties. Met deze doelstelling besparen wij samen gemiddeld 60% op het aardgasverbruik. Om deze investering voor een zo breed mogelijke groep toegankelijk te maken verhoogt het Rijk de subsidie naar gemiddeld 30%. Zo is het voor ieder bedrijf mogelijk om de stap te zetten naar duurzaam verwarmen.

DK Climate bedrijf warmtepomp oplossingen

Met jarenlange ervaring voor warmtepomp oplossingen voor de meest uiteenlopende bedrijven, geeft DK Climate u altijd een passend advies. We vertellen u graag wat het installeren van een warmtepomp betekent en hoe u er uw voordeel mee doet.
Benieuwd wat De Kever Installaties voor u kan betekenen?

Werken bij De Kever Installaties

Monteur koudetechniek (STEK)

Elektromonteur

Locatie

Social

 • De Kever Installaties
 • Ekkersrijt 1209
 • 5692 AG Son en Breugel

© Copyright DK Elektra - website: Van Dongen Design - Inloggen